De oudere patiënt

Nederland telt op dit moment bijna 3,5 miljoen mensen van 65 jaar en ouder. Een groep die vaak net wat extra aandacht verdient als het om mondzorg gaat. Hoe werkt het verouderingsproces en in hoeverre heeft de mondgezondheid invloed op de algemene gezondheid en vice versa. Waar moet je op letten bij (kwetsbare) oudere patiënten die hun eigen gebit nog hebben? Hoe kun je rekening houden met de verschillende ziektebeelden en de medicatie die hierbij gebruikt wordt.

Tijdens deze interactieve masterclass bespreken wij hoe je met deze specifieke zorggroep omgaat en maken we gebruik van casuïstiek en beeldmateriaal uit de dagelijkse praktijk zodat jij hier direct mee aan de slag kunt.

Blok 1 Shades of grey
In deze lezing leer je hoe het aandeel ouderen in de Nederlandse bevolking zal groeien en welke gevolgen dit kan hebben op de mondzorg. Ook staan wij stil bij het verouderingsproces, waarom zijn sommige ouderen vitaal en anderen kwetsbaar?

Blok 2 Ouderdom komt met gebreken
In deze lezing bespreken we de veelvoorkomende ziektebeelden en het medicijngebruik binnen deze populatie.

Blok 3: De tand des tijds
In deze lezing zoomen we in op de mondgezondheid van ouderen en de gevolgen van een slechte mondgezondheid op de algemene gezondheid.

Blok 4: Handen uit de mouwen
Aan de hand van casuïstiek oefenen wij met de theorie uit de voorgaande lezingen en vertalen wij deze naar de dagelijkse praktijk.

Type scholing

Masterclass
Max. 30 deelnemers

Datum & Plaats

Dinsdag 17 september 2024
Van 12.30 uur tot 17.30 uur
Studio24 Amersfoort

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Doelgroep

Tandartsassistenten
Preventie assistenten

Sprekers

Karl Parisius mondhygiënist
Margot Geuke mondhygiënist

Jouw inbreng

Je kunt ook eigen casussen en vragen inbrengen nadat je bent aangemeld.

Sprekers

Drs Karl Parisius mondhygiënist en onderzoeker in de gerondontologie

Drs. Karl Parisius is werkzaam als klinisch epidemioloog, mondhygiënist en docent-onderzoeker aan het Lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen aan de Hogeschool Inholland. Op dit moment voert hij onderzoek uit naar Orale Kwetsbaarheid als onderdeel van zijn promotieonderzoek en doet hij onderzoek naar dementiepreventie bij het Lectoraat. Samen met Margot Geuke geeft hij deze masterclass

Margot Geuke BSc mondhygiënist

Probeer ook onze andere modules